KURULUŞTAN BUGÜNE


1968 yılında, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden mezun olan Kutsal İyicil, meslek yaşamına Düzlerçamı Örnek Orman İşletme Şefliği’nde başladı. Yetmişli yıllarda, Termesos Milli Parkı’nı kurarak, Türkiye’nin ilk ulusal park müzesini oluşturdu. 1981 yılına kadar Termesos Milli Park Müdürü olarak görev yaptı. Aynı yıl, gerçekleştirilmek istenen bakım kesimine karşı kesin bir tavır alan İyicil, bu şekil bir müdahalenin Milli Park lojiğine ve ilgili yasalara uygun olmadığını bildiren, yazılı ve resmi bir açıklama yaparak görevinden istifa etti.

Kutsal İyicil’in çok sevdiği görevinden, inaçları gereği ayrılışı, yeni bir arayışı zorunlu hale getirmiş ve uykusuz gecelerine başlangıç olmuştu. İyicil’in yörük yaşamına olan ilgisi üniversite yıllarında başlamıştı. Öğrenciliği sırasında, mesleki edinimlerini arttırmak için katıldığı bir çalışmada karşısına çıkan yörük çadırı, onu adeta büyülemişti. Orada rastladığı yörük ailesinin sıcaklığı ve konukseverliği de bir daha unutulmamak üzere yüreğine kazınmıştı. Sonraki yaşamında kaçınılmaz olarak, nerede bir yörük yurdu görse ziyaret etmiş, kendisini çok etkileyen bu farklı atmosferi ve yaşam biçimini yakından gözlemlemeye çalışmıştı. 1978 yılında Milli Parklar Projesi kapsamında yörük yaşamını simgeleyen tadımlık bir köşe oluşturması da, yine aynı tutkunun neticesiydi.

Doğal yaşama tutkun, ticareteyse son derece yabancı olan İyicil, istifası sonrası yapabileceği şeyleri düşünürken birçok farklı düşünce ve arayış neticesinde o sisli dağ tepesinde rastladığı yörük çadırını yeniden ve bir daha asla unutmamak üzere hatırlayarak, FYP projesini oluşturmuştur. 1982 yılında oluşan proje, binbir zorluk ve engellere rağmen, 1986 sonlarında Kemer’in hakim noktası durumundaki yarımada karakterindeki küçükburunda hayat bulmuştur.

Tesisimiz Folklorik Yörük Parkı yarımada karakterindeki Milli Park statüsündeki Devlet Ormanı Küçükburun üzerinde kuruludur. Yörük kültürünün yaşayan açık hava folklor müzesi şeklinde sergilendiği konseptine uygun kırsal alan peyzajıyla ve bu dokuyu tamamlayan müziğin tınısıyla, tavuklarıyla, horozlarıyla, tavşanlarıyla, kedileriyle, köpekleriyle, kuşlarıyla ekol durumunda özgün bir işletmedir.

Zorun başarıldığı, engellerin birer birer aşıldığı, yılların verdiği olgunluk ve onurlu duruşuyla Folklorik Yörük Parkı, geçmişle geleceği buluşturmaya devam edecektir.

 

 

» Web sitemiz yepyeni tasarımı ile yayın hayatına devam ediyor.

» Folklorik Yörük Parkı İle İlgili En Son Duyuru ve Haberlere Haberler Bölümünden Ulaşabilirsiniz

» Bizimle İrtibata Geçmek İçin +90 242 814 1777 Nolu Telefonu Arayabilir Ya Da bilgi@yorukparki.com.tr E-Posta
Adresine Mail Gönderebilirsiniz.